Портал за подршку настави географије

Инфо

Светска недеља свемира (World Space Week)
4-10. октобра 2020. године

01-10-2020.

Светска недеља свемира је скуп догађаја који се организују широм света сваке године у периоду од 4. до 10. октобра. Ова специфична недеља одабрана у част историјски важних догађаја: лансирање првог вештачког сателита Спутњик 1, 4. октобра 1957. и ступања на снагу Међународног договора о коришћењу свемира 10. октобра 1967. године.

Обележавање Светске недеље свемира је под вођством УН Комитета за мирољубиво коришћење свемира (COPUOS) и УН Канцеларије за послове свемира (ООSА) смештеног у Бечу, (Аустрија). World Space Week Asocijacija (WSWA) је основана 1981. године и једна је од најстаријих светских образовних организација о свемиру. Данас је она поносни партнер Уједињених нација у организацији Светске недеље свемира на глобалном нивоу.

Сваке године Светска недеља свемира се обележава кроз одређену тему. Овогодишња тема подсећа на важност и будућност сателита и носи назив „Сателити побољшавају живот“.

"Више од шездесет година након лансирања првог вештачког сателита, не може се порећи да је ова технологија утицала на живот свих на овој планети", каже Dennis Stone, председник WSWA. „Од праћења временских и климатских промена до директног емитовања вести и догађаја, или једноставно лоцирања вашег изгубљеног паметног телефона путем ГПС технологије...више се не може замислити живот без сателита. Одбор удружења то жели препознати посветивши тему Светске недеље свемира управо овом“.


ГеоКутак - Портал за подршку настави географије у основним школама